Proč vařit v kotlíku? Co je potřeba? A na co si dát pozor?

Jaké jsou výhody vaření v kotlíku?66281730_2312325405685438_7905217320690122752_n

Z vlastní zkušenosti bych si troufala tvrdit, že Češi patří mezi lidi, kteří stále rádi tráví dost času venku. Milujeme venkovní sporty, bez ohledu na počasí či roční dobu. Lyže, běžky, kolo, běh či turistika nám není cizí.
Kotlíkové vaření je způsob, jak si pobyt venku příjemně prodloužit. Nemusíte trávit hodiny času navíc doma u plotny, ale můžete si v klidu posedět s blízkými venku, povídat si a pozorovat při tom, jak vám v kotlíku bublá ten fantastický guláš.
Tím se vám nestane, že přijdete o jakoukoliv legraci. Kromě vás si tak vaření užijí i přihlížející, protože se kolem jídla snadno vytvoří přátelská atmosféra, která všechny pohltí. Jsme přece Češi, a kromě sportu milujeme i dobré jídlo.
Místo guláše se dá navíc v kotlíku připravit mnoho dalších jídel. Nejrůznější polévky, omáčky, těstoviny, zelenina jsou vhodnými kandidáty při kotlíkovém vaření.

Co je při vaření v kotlíku potřeba?

Pokud máte ohniště, stačí vám pouze kotlík a trojnožka, na kterou kotlík zavěsíte. V případě, že ohniště nemáte, je možné zakoupit stojan na kotlík přímo s ohništěm nebo kotlinu, díky které bude oheň pod kotlíkem „uzavřen“ a bude tak minimalizován vznik požáru.
Není nutností, ale rozhodně vám vaření usnadní, poklice, která vám sníží únik tepla a jídlo se rychleji uvaří, a velká vařečka, s níž budete moci pohodlně míchat, aniž byste se opařili.

kotlinaNa co si dát při takovém vaření pozor?

Pozor si musíte dát především na popáleniny a požár.
Pokud jste ještě nekoupili příslušenství na vaření v kotlíku, koukněte na naši nabídku. Kromě klasických trojnožek totiž nabízíme i trojnožky s navijákem, popřípadě ohniště s navijákem. Naviják s dřevěnou rukojetí (díky které se nespálíte) vám pomůže pohodlně měnit výšku kotlíku nad ohněm.
Jestliže nechcete, popřípadě z nějakého důvodu nemůžete, mít otevřený oheň a i přesto si chcete venku něco dobrého v kotlíku uvařit, výbornou alternativou je kotlina. Kromě uzavření ohně má mimo jiné ještě jednu cenou vlastnost, a tou je ta, že v případě většího vaření, se nemusíte bát převrhnutí kotlíku. Kotlina vám stabilizuje kotlík tak, že i když budete míchat velký objem, vše bude stabilně držet, jak má.

Recept na kotlíkový guláš ZDE