jméno:
heslo:

Zajímavosti

Klobása z plemene Mangalica

Klobása z plemene Mangalica

Klobása je vyrobena z plemene prasete nazývaného Mangalica. Toto plemeno pochází v Velké uherské nížiny. Jméno plemene vzniklo z výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou plavou až černou srstí, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě. (Tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla).

Také obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.Ten umožňuje transport tuků a v nich rozpustných látek v krvi. Dobrý cholesterol slouží především k vychytávání a zpětnému transportu cholesterolu z tkání do jater, kde může být dále metabolizován. Vyšší koncentrace HDL (Vysokodenzitní lipoprotein z angl. HDL—high density lipoprotein- neboli dobrého cholesterolu) částic v krvi je považovaná za pozitivní faktor v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, především aterosklerózy- tím je také v populární literatuře nazýván "hodným cholesteronem". 

V poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost.

Griliáš

Griliáš

Historie:

Za vlády uherského krále Matyáše byl griliáš vhodnou ozdobou na slavnostní stoly. Podle tradice, novomanželský pár měl rozbít griliášový dort, a na kolik kousků se dort rozbil, tolik šťastných let budou manželé spolu. Bohužel tato tradice už zaniká, jelikož griliášový dort je těžký a tak ho nahradil dort z piškotu. Také nesmíme zapomenout na Silvestrovské griliášové prasátko, které má přinést štěstí.

 

Co to je griliáš?

Podle slovníku cizích slov a frází je francouzské slovo „griliáš“, což znamená sladkost(křehkost). Je to lehce rozpuštěné máslo smíchané s cukrem, nadrcené vlašské oříšky, arašídy a mandle, připravené jako tabulka čokolády a usušené při pokojové teplotě.

V Maďarsku se objevil griliáš jako medicína. V lidovém léčitelství se pomocí griliáše léčil kašel a bolest v krku.

 

A jak je to vlastně v současnosti s griliášem v Maďarsku?

 Existuje už jenom pár cukrářských mistrů griliáše. Mezi jednoho z nich patří pán Rimóczi László, který je mistrem ve svém oboru a účastnil se nejedné mezinárodní soutěže, kde se umístnil mezi prvními místy. Všechny jeho produkty jsou ruční práce vytvořené s pečlivostí a jedinečností.  Od roku 2009 je  Rimóczi László také předsedou Sdružení Maďarského griliáše, kde se snaží griliáš znovu přivést do povědomí lidí a získat další nadšence pro tuto uměleckou práci.

 

Nyní Vám přinášíme umění griliáše pána Rimócziho do našich obchodů, kde i vy můžete ochutnat chutě této skvělé sladkosti.

Maďarská
Tarhonya V kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme drobně >>


Recepty pro Vás na maďarské speciality
Připravili jsme pro Vás několik nejoblíbenějších receptů. Nezapomeňte že základní suroviny jsou polovičním úspěchem při přípravě >>


Maďarská kuchyně - využití maďarských delikates
Umění maďarské kuchyně spočívá v jednoduchosti >>


NAŠE NABÍDKA

"Šafrán" - Světlice barvířská

"Šafrán" - Světlice barvířská

Používá se jako žluté přírodní barvivo.
V kuchyni tvoř...
65,00 Kč

Čalamáda pikantní

Čalamáda pikantní
Se sladidlem
Není tepelně zpracované
Hmotnost pevného podílu: 400g<...
55,00 Kč

Alma paprika plněná zelím pikantní

Alma paprika plněná zelím
Se sladidlem
Není tepelně zpracované
Hmotnost pevného podíl...
55,00 Kč

Chili velký věnec

Sušený velký věnec z chili papriček.
119,00 Kč

Feferonky plněné sýrem

Plněná paprika se sýrem, pikantní

Není tepelně zpracované
Hmotnost pevného podílu: 1...
75,00 Kč

Maďarská vína

Tokajské samorodné suché 0,5L

Složení vín: 90% Furmint, 10% Hárslevelü

Polské slovo samorodné odkazuje na původní zprac...
259,00 Kč

Tokajské samorodné sladké 0,5L

Samorodné – bílé sladké 0,5L

Složení vín: 80% Furmint, 20% Hárslevelü

Polské s...
259,00 Kč

Tokaji Furmint suché 0,75L

Furmint – bílé suché 0,75L

Složení vín: 100% Furmint

Pochází z jihovýchodních ...
219,00 Kč
Vstup pro velkoobchodní partenry
Home - Hingaro delikates
Nákupní košík
položek v košíku: 0
Do dopravy zdarma zbývá: 1 500 Kč

Created by © 2009-2016ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign
Doporučujeme: Váhy na potraviny