Zajímavosti

Klobása z plemene Mangalica

Klobása z plemene Mangalica

Klobása je vyrobena z plemene prasete nazývaného Mangalica. Toto plemeno pochází v Velké uherské nížiny. Jméno plemene vzniklo z výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou -ica. Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou plavou až černou srstí, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě. (Tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla).

Také obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.Ten umožňuje transport tuků a v nich rozpustných látek v krvi. Dobrý cholesterol slouží především k vychytávání a zpětnému transportu cholesterolu z tkání do jater, kde může být dále metabolizován. Vyšší koncentrace HDL (Vysokodenzitní lipoprotein z angl. HDL—high density lipoprotein- neboli dobrého cholesterolu) částic v krvi je považovaná za pozitivní faktor v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, především aterosklerózy- tím je také v populární literatuře nazýván "hodným cholesteronem". 

V poslední době je však maso vyhledáváno labužníky pro svoji šťavnatost.

Griliáš

Griliáš

Historie:

Za vlády uherského krále Matyáše byl griliáš vhodnou ozdobou na slavnostní stoly. Podle tradice, novomanželský pár měl rozbít griliášový dort, a na kolik kousků se dort rozbil, tolik šťastných let budou manželé spolu. Bohužel tato tradice už zaniká, jelikož griliášový dort je těžký a tak ho nahradil dort z piškotu. Také nesmíme zapomenout na Silvestrovské griliášové prasátko, které má přinést štěstí.

 

Co to je griliáš?

Podle slovníku cizích slov a frází je francouzské slovo „griliáš“, což znamená sladkost(křehkost). Je to lehce rozpuštěné máslo smíchané s cukrem, nadrcené vlašské oříšky, arašídy a mandle, připravené jako tabulka čokolády a usušené při pokojové teplotě.

V Maďarsku se objevil griliáš jako medicína. V lidovém léčitelství se pomocí griliáše léčil kašel a bolest v krku.

 

A jak je to vlastně v současnosti s griliášem v Maďarsku?

 Existuje už jenom pár cukrářských mistrů griliáše. Mezi jednoho z nich patří pán Rimóczi László, který je mistrem ve svém oboru a účastnil se nejedné mezinárodní soutěže, kde se umístnil mezi prvními místy. Všechny jeho produkty jsou ruční práce vytvořené s pečlivostí a jedinečností.  Od roku 2009 je  Rimóczi László také předsedou Sdružení Maďarského griliáše, kde se snaží griliáš znovu přivést do povědomí lidí a získat další nadšence pro tuto uměleckou práci.

 

Nyní Vám přinášíme umění griliáše pána Rimócziho do našich obchodů, kde i vy můžete ochutnat chutě této skvělé sladkosti.

NAŠE NABÍDKA

Egri Királyleányka - bílé polosuché víno

Sofistikovaná vůně, muškátového typu s tóny bílých broskví. Překypující aroma, přesto harmonické jed...
199,00 Kč

Maďarská klobása pikantní "TOP DELIKATESA"

Tato klobása vyhrála ocenění "TOP DELIKATESA" na veletrhu GastroFair Víno a Delikatesy 2016.
29,90 Kč

Kravský sýr uzený

Uzený kravský sýr
Neobsahuje konzervační prostředek
Je to tvrdší zrající sýr s výraznou kr...
69,00 Kč

Vepřové škvarky paprikové

Škvarky jsou zbytek po vyškvaření tuku. Po škvaření je možno je dochutit solí a kmínem pro lepší chu...
19,90 Kč

Snack - lunchemat speciální

Složení: pitná voda, vepřové sádlo, drůbeží strojně oddělené maso, hovězí lůj, vepřové kůže, hovězí ...
29,00 Kč

Maďarská vína

Hujber Merlot-červené suché víno

(suché červené víno)
Vína Merlotu se dají pít samotná, bez doprovodu jídel.
Podávají se k ...
109,00 Kč

Hujber Királyleányka - bílé suché víno

(suché bílé víno)
Lehce vonící víno po směsi květin (jasmín, petúnie, sasanka), jemná harmonick...
109,00 Kč

Hujber Irsai Oliver - bílé suché víno

(suché bílé víno)
Víno je světle žluté se silně kořenitou vůní, méně plné a mívá sklon k oxidac...
109,00 Kč
jméno:
heslo:
Vstup pro velkoobchodní partenry
Home - Hingaro delikates
Nákupní košík
položek v košíku: 0
Do dopravy zdarma zbývá: 1 500 Kč

Created by © 2009-2016ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign
Doporučujeme: Váhy na potraviny