Rozhovor s majitelem maďarské firmy na výrobu těstovin
Bognár tészta je firma, s níž úspěšně spolupracujeme již od začátku našeho působení na trhu. Kromě toho, že stále drží kvalitu svých produktů na úrovni, která má jen velmi málo konkurentů, přicházejí na trh se stále novými překvapeními, ať se již jedná o nevšední tvary těstovin, či neobvyklé příchutě, jako je třeba citrón s pepřem, chilli či kurkuma.
Přečtěte si celý rozhovor s majitelem maďarské firmy na výrobu těstovin a dozvíte se, jak se těstoviny vyrábí, jaké má firma plány do budoucna i v čem jsou jejich vaječné těstoviny jiné od ostatních.
- Na vašich stránkách se můžeme dočíst, že firma byla založena již v roce 1984. Kde se zrodila ta prvotní myšlenka s firmou na výrobu těstovin?
Po narození mé sestry se má maminka nechtěla vrátit do práce v chemickém průmyslu, tudíž v důsledku toho navázala na práci svých prarodičů a zahájila vlastní soukromé podnikání.
- V čem vidíte největší posun, jestliže porovnáte začátky firmy a současnost?
Na začátku jsme vyráběli sedm až osm druhů těstovin, což bylo zhruba 20–40 kg denně, na zastaralých strojích. Dnes můžeme vyrobit více než třicet druhů těstovin, celkem 800 až 1200 kg těstovin denně, v modernizované firmě se špičkovou technologií.
- My všichni kupující vidíme až ten výsledný produkt v pěkném balení, ale mohl byste nám stručně přiblížit proces výroby a váš běžný pracovní den?
Každé ráno začíná s přípravou vajec, které potřebujeme v denní várce těstovin. S vakuovým sběračem vajec je přemístíme do přístroje na mytí vajec, který současně i dezinfikuje. Stroj rozbije vajíčka a odstředěním získá potřebnou vaječnou hmotu.
Poloautomatický italský stroj na těsto smíchá vajíčka s kvalitní maďarskou moukou podle přednastavených receptur na 4 nebo 8 vaječné těstoviny. Těsto získá svůj konečný tvar přes koncovou formu. Poté se umístí do předsušiče a následně do sušících komor.
Po dvanácti až šestnácti hodinách sušení výrobek přichází do balírny, kde dochází buď k ručnímu nebo strojnímu balení.
- Jakožto odborník na těstoviny, jaký vidíte rozdíly v běžných vaječných těstovinách a vašich osmi vaječných z pohledu spotřebitele?
Osmi vaječné těstoviny jsou sytější, objemnější a chutnější než méně vaječné, případně bezvaječné těstoviny. Navíc vejce osahují mnoho prvků, které naše tělo využívá.
- Jaký máte názor na trendy v gastronomii, mezi nimiž se v posledních letech vyzdvihují bezlepkové těstoviny anebo celozrnné? Plánujete váš sortiment rozšířit i o tyto druhy?
Do budoucna počítáme s výrobou a prodejem bezlepkových těstovin, protože v dnešní době stále více lidi trpí alergiemi na určité potraviny.
Bohužel celý proces vyžaduje velké investice do výzkumů pro chuť a výživovou hodnotu produktu, aby byl schopny plně obstát před konkurencí.
- Které těstoviny osobně nejvíce preferujete? Máte oblíbený tvar těstovin?
Mým novým favoritem jsou Gigli a ochucené těstoviny.
Ale ať si již vyberete jakýkoliv recept, umíme vám k němu doporučit vhodné těstoviny.
- Kdybyste měl vaše těstoviny zákazníkům popsat jedním slovem, jaké by to bylo a proč?
Pevně věřím tomu, že naše výrobky vyjadřují vysokou, stálou kvalitu a je v nich cítit pokora, jelikož to, co děláme, děláme z celého srdce a s maximální péčí.