Plněné zelné listy
Zelné listy plněné mletým masem a rýží na maďarský způsob.
Ingredience:
- 800 g zelných listů
- 500 g mletého masa (například kombinace hovězího a vepřového)
- 100 g rýže (předvařené)
- 1 větší cibule
- sádlo
- 100 g špeku (slaniny)
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 3 velká rajčata
- rajčatový protlak
- sladká mletá paprika
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso, rýži, sůl, pepř a vejce smíchejte v míse.
- Špek, cibuli a česnek nakrájejte na kostičky a na pánvi opečte (v případě potřeby přidejte i trochu sádla).
- Polovinu špeku s cibulí vmíchejte do masové směsi, s níž následně naplníte listy. Listy je potřeba pečlivě zabalit, aby závitky držely svůj tvar (popřípadě zavažte provázkem).
- Zbytek osmažené cibule rozprostřete po pekáči, rozložte na ní závitky a pokrájená rajčata a přelijte směsí rajčatového protlaku s mletou paprikou zředěným zhruba 100 ml vody.
- Osolte, opepřete, zakryjte a zhruba jednu a půl hodiny pečte v troubě při 160°C. Poté pečte ještě asi 30 minut po odkrytí poklice
- Podávat můžete samotné zelné závitky nebo s krajícem čerstvého chleba.