BLOG
Degustace vína a (nejen) maďarských delikates... Srdečně vás zveme na degustaci maďarského, tokajského vína, slovenských sýrů a maďarských uzenin. Degustace se uskuteční na našich prodejnách Hungaro Delikates: Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 102, středa 6.9.2023 od 16 do 18 hodin Praha, Rumunská 28, Vinohrady, čtvrtek 7.9.2023 od 15 do 17 hodin Hradec Králové, Kutnohorská 226, OC Kukleny, pátek 8.9.2023 od 15 do 17 hodin Degustace je zcela ZDARMA a budeme rádi, kdy...
Pravá 100% ovčí brynza Brynza by měla být 100% ovčí a z nepasterizovaného mléka, aby si zachovala co nejvíce prospěšných vlastností. Jako výhody u brynzy můžeme zmínit vysoký obsah přírodních probiotik (více, než třeba i v jogurtu) a regulace cholesterolu. Podle některých studií pravidelná konzumace brynzy napomáhá snižovat LDL (špatný cholesterol) a naopak zvyšuje HDL (dobrý cholesterol). U ovčí brynzy máme i 2krát až 3krát více vápníku nežli třeba u kravské. Brynza je fermentovaný ...
Bílý povrch na klobásách Tradiční maďarské klobásy („čabajkového“ typu) jsou uzeniny, které by se měly uchovávat na suchém, vzdušném místě. V případě, že klobásy skladujete v lednici, měly by být zabaleny maximálně v papíru, nikoliv v igelitovém sáčku. Je to z důvodu, že tyto klobásy potřebují dýchat, aby se nezapařily a nezačaly se na nich množit nežádoucí plísně a bakterie. Pokud dojde k bílému ojínění na povrchu klobás, nemusí se jednat o plíseň. Ve skutečnost...
Čím se liší od jiných vín? Aszú (Tokajský výběr) víno je typem botrytizovaného vína. Pro tato vína jsou charakteristické bobule, které byly napadeny ušlechtilou plísní Botrytis Cinerea, jež za určitých podmínek napadá plody vinné révy. Její příčinou pak dochází k dehydrataci hroznů a následné koncentraci cukrů a chuti. Čím více puten (puttonyos), nádob naplněných cibébami, bylo při výrobě vína použito, tím sladší a luxusnější nápoj. Botrytizované bobule (cibéby) připomínají rozinky...
Kotlina Kotlina na sobě nemá vrstvu žáruvzdorné barvy, tudíž se barva postupně bude během používání odlupovat. Pokud ji tímto nátěrem ošetříte, nebude tak rychle podléhat korozi a prodloužíte tím její životnost. Smaltovaný kotlík Smalt je povrchová úprava litin a plechů, která zabraňuje korozi. Smaltované nádobí se používalo už v dobách našich babiček, kdy bylo velmi oblíbené a v Česku dosti běžné. Problémem smaltu je mechanické poničení. Smalt je citlivý na poškrábání, tud...
Tóalmás Kolbász Manufaktúra je maďarská rodinná firma, která byla založena již v roce 1993, tehdy ještě pod názvem Húscsarnok Kft. S tímto výrobcem tradičních maďarských uzenin spolupracujeme již od našich začátků a jejich dobroty se i po tolika letech těší velké oblibě, jak mezi stálými zákazníky, tak i mezi těmi novými. Klobása jako čabajka Nejoblíbenějším produktem jsou bezpochyby jejich klobásy. Tu můžete zakoupit v nepálivé, středně pikantní či velmi ostré variantě. Je vyrobena pouze z k...
Paprika je nenáročný druh zeleniny, který je velmi bohatý na vitamín C a B, karoten, železo, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Původ papriky je z Jižní Ameriky, odkud se rozšířila severněji. Do Evropy se pak přivezla díky mořeplavci, jehož jméno zná každý, Kryštof Kolumbus. Ten kromě papriček dovezl například i kukuřici, fazole či brambory. Paprika místo pepře Pálivá paprika našla ve střední Evropě (a nejen tam, ale po celém světě) velké zalíbení. Velmi snadno se pěstovala, a na...
Velikonoce (maďarsky Húsvét) jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Tak jako v Čechách a na Moravě i v Maďarsku je tradicí, že dívky zdobí vajíčka, kterými obdarovávají koledníky. Chlapci chodí s veršovačkou za děvčaty a polévají je vodou či kolínskou. Na děti čekají malovaná vajíčka a čokolády, které jim přinesl velikonoční zajíček. Tak jako u nás jsou určitá jídla typická, pro tento svátek, tak i v Maďarsku mají své speciality. Tradičně se zde dělá velikonoční cop, který bychom...
Vinařství Csányi Vinařství Csányi, v tolik známé maďarské oblasti Villány, bylo založeno v roce 1881, Zsigmondem Telekim, jehož myšlenky určily budoucnost a cíle celého vinařství. Díky středomořskému klimatu se v této oblasti daří obzvláště červeným odrůdám jako jsou Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Přehlédnout ale nemůžeme ani tolik oblíbený maďarský Kékfrankos. Místní tradiční odrůdou pak je Portugieser, své zastoupení tu má i méně známá odrůda Petit Verdot a Pinot Noir. Villány...
Procházela jsem mnoho a mnoho článků o guláši, tradičním maďarském jídle. Některé byly úsměvné, jiné velmi překvapivé až zarážející, každopádně si myslím, že všechny byly svým způsobem zajímavé a tak jsem se rozhodla s vámi o pár z nich podělit. Jídlo "z nouze" pro pastevce Gulyás [gujáš] je slovo odvozené od slova gulya, což bylo označení pro stádo dobytka. Jednalo se původně o jídlo chudých, především pastevců, které se dalo jíst jako polévka i hlavní chod. Kromě hovězího masa a cibu...