Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Srdečně vás zveme na degustace vín z Tokaje a Egeru, které se uskuteční na našich pobočkách. V Ústí nad Orlicí (T. G. Masaryka 102) budeme degustovat ve čtvrtek 21.3.2024 od 16 hodin do 18 hodin a v Hradci Králové (Kutnohorská 226, OC Kukleny) proběhne degustace v pátek 22.3.2024 od 15 hodin do 17 hodin. Degustace je zcela ZDARMA a není nutná žádná předchozí rezervace. Budeme spolu chutnat 6 druhů vína a mezi ta, na která se můžete těšit, patří třeba novinka P...
Druhy vepřového masa Hlava je část prasete, která obsahuje velké množství klihových látek (látky používané dříve jako lepidlo) a tuku, podobně jako třeba koleno. Nejčastěji se používá při výrobě huspeniny, tlačenky, paštiky a aspiku. Lalok má velký podíl tukové části, ale obsahuje i libovou tkáň. Uzený lalok se dá použít pod vajíčka, nebo ke špikování masa. Krkovice patří mezi masa, která jsou prorostlá tukovou tkání, ta způsobuje šťavnatost. Naopak kýta může být sušší (záleží na úpravě), jel...
Ačkoliv je většina zásluh za těstoviny připisována hlavně Itálii, někteří se dohadují, zdali by nemohly počátky těstovin pocházet spíše z Egypta či Číny. Díky jednoduchým surovinám jako jsou mouka, voda a vejce, vznikaly těstoviny napříč historií v různých zemích. Především jako jídlo pro obyčejné (chudé) lidi. První záznamy o těstovinách se pravděpodobně vedou již ze 4. století před naším letopočtem. Již kolem 10. století se těstoviny sušily, aby se daly dobře skladovat (popřípadě, aby byly j...
Degustace vína a (nejen) maďarských delikates... Srdečně vás zveme na degustaci maďarského, tokajského vína, slovenských sýrů a maďarských uzenin. Degustace se uskuteční na našich prodejnách Hungaro Delikates: Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 102, středa 6.9.2023 od 16 do 18 hodin Praha, Rumunská 28, Vinohrady, čtvrtek 7.9.2023 od 15 do 17 hodin Hradec Králové, Kutnohorská 226, OC Kukleny, pátek 8.9.2023 od 15 do 17 hodin Degustace je zcela ZDARMA a budeme rádi, kdy...
Pravá 100% ovčí brynza Brynza by měla být 100% ovčí a z nepasterizovaného mléka, aby si zachovala co nejvíce prospěšných vlastností. Jako výhody u brynzy můžeme zmínit vysoký obsah přírodních probiotik (více, než třeba i v jogurtu) a regulace cholesterolu. Podle některých studií pravidelná konzumace brynzy napomáhá snižovat LDL (špatný cholesterol) a naopak zvyšuje HDL (dobrý cholesterol). U ovčí brynzy máme i 2krát až 3krát více vápníku nežli třeba u kravské. Brynza je fermentovaný ...
Bílý povrch na klobásách Tradiční maďarské klobásy („čabajkového“ typu) jsou uzeniny, které by se měly uchovávat na suchém, vzdušném místě. V případě, že klobásy skladujete v lednici, měly by být zabaleny maximálně v papíru, nikoliv v igelitovém sáčku. Je to z důvodu, že tyto klobásy potřebují dýchat, aby se nezapařily a nezačaly se na nich množit nežádoucí plísně a bakterie. Pokud dojde k bílému ojínění na povrchu klobás, nemusí se jednat o plíseň. Ve skutečnost...
Čím se liší od jiných vín? Aszú (Tokajský výběr) víno je typem botrytizovaného vína. Pro tato vína jsou charakteristické bobule, které byly napadeny ušlechtilou plísní Botrytis Cinerea, jež za určitých podmínek napadá plody vinné révy. Její příčinou pak dochází k dehydrataci hroznů a následné koncentraci cukrů a chuti. Čím více puten (puttonyos), nádob naplněných cibébami, bylo při výrobě vína použito, tím sladší a luxusnější nápoj. Botrytizované bobule (cibéby) připomínají rozinky...
Kotlina Kotlina na sobě nemá vrstvu žáruvzdorné barvy, tudíž se barva postupně bude během používání odlupovat. Pokud ji tímto nátěrem ošetříte, nebude tak rychle podléhat korozi a prodloužíte tím její životnost. Smaltovaný kotlík Smalt je povrchová úprava litin a plechů, která zabraňuje korozi. Smaltované nádobí se používalo už v dobách našich babiček, kdy bylo velmi oblíbené a v Česku dosti běžné. Problémem smaltu je mechanické poničení. Smalt je citlivý na poškrábání, tud...
Tóalmás Kolbász Manufaktúra je maďarská rodinná firma, která byla založena již v roce 1993, tehdy ještě pod názvem Húscsarnok Kft. S tímto výrobcem tradičních maďarských uzenin spolupracujeme již od našich začátků a jejich dobroty se i po tolika letech těší velké oblibě, jak mezi stálými zákazníky, tak i mezi těmi novými. Klobása jako čabajka Nejoblíbenějším produktem jsou bezpochyby jejich klobásy. Tu můžete zakoupit v nepálivé, středně pikantní či velmi ostré variantě. Je vyrobena pouze z k...
Paprika je nenáročný druh zeleniny, který je velmi bohatý na vitamín C a B, karoten, železo, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Původ papriky je z Jižní Ameriky, odkud se rozšířila severněji. Do Evropy se pak přivezla díky mořeplavci, jehož jméno zná každý, Kryštof Kolumbus. Ten kromě papriček dovezl například i kukuřici, fazole či brambory. Paprika místo pepře Pálivá paprika našla ve střední Evropě (a nejen tam, ale po celém světě) velké zalíbení. Velmi snadno se pěstovala, a na...