Doprava ZDARMA od 1500,- Kč

bližší informace k dopravě naleznete ZDE

BLOG, Strana 2

Kotlina, kotlíky a další výrobky

Kotlina Kotlina na sobě nemá vrstvu žáruvzdorné barvy, tudíž se barva postupně bude během používání odlupovat. Pokud ji tímto nátěrem ošetříte, nebude tak rychle podléhat korozi a prodloužíte tím její životnost.   Smaltovaný kotlík Smalt je povrchová úprava litin a plechů, která zabraňuje korozi. Smaltované nádobí se používalo už v dobách našich babiček, kdy bylo velmi oblíbené a v Česku dosti běžné. Problémem smaltu je mechanické poničení. Smalt je citlivý na poškrábání, tud...

Tóalmášské uzeniny z Maďarska

Tóalmás Kolbász Manufaktúra je maďarská rodinná firma, která byla založena již v roce 1993, tehdy ještě pod názvem Húscsarnok Kft. S tímto výrobcem tradičních maďarských uzenin spolupracujeme již od našich začátků a jejich dobroty se i po tolika letech těší velké oblibě, jak mezi stálými zákazníky, tak i mezi těmi novými. Klobása jako čabajka Nejoblíbenějším produktem jsou bezpochyby jejich klobásy. Tu můžete zakoupit v nepálivé, středně pikantní či velmi ostré variantě. Je vyrobena pouze z k...

Mletá pálivá paprika, od Kolumba po Maďarsko

Paprika je nenáročný druh zeleniny, který je velmi bohatý na vitamín C a B, karoten, železo, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Původ papriky je z Jižní Ameriky, odkud se rozšířila severněji. Do Evropy se pak přivezla díky mořeplavci, jehož jméno zná každý, Kryštof Kolumbus. Ten kromě papriček dovezl například i kukuřici, fazole či brambory.   Paprika místo pepře Pálivá paprika našla ve střední Evropě (a nejen tam, ale po celém světě) velké zalíbení. Velmi snadno se pěstovala, a na...

Tradiční maďarská velikonoční šunka

Velikonoce (maďarsky Húsvét) jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Tak jako v Čechách a na Moravě i v Maďarsku je tradicí, že dívky zdobí vajíčka, kterými obdarovávají koledníky. Chlapci chodí s veršovačkou za děvčaty a polévají je vodou či kolínskou. Na děti čekají malovaná vajíčka a čokolády, které jim přinesl velikonoční zajíček. Tak jako u nás jsou určitá jídla typická, pro tento svátek, tak i v Maďarsku mají své speciality. Tradičně se zde dělá velikonoční cop, který bychom...

Villányské vinařství a jeho kouzla

Vinařství Csányi Vinařství Csányi, v tolik známé maďarské oblasti Villány, bylo založeno v roce 1881, Zsigmondem Telekim, jehož myšlenky určily budoucnost a cíle celého vinařství. Díky středomořskému klimatu se v této oblasti daří obzvláště červeným odrůdám jako jsou Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Přehlédnout ale nemůžeme ani tolik oblíbený maďarský Kékfrankos. Místní tradiční odrůdou pak je Portugieser, své zastoupení tu má i méně známá odrůda Petit Verdot a Pinot Noir. Villány...

Magyar gulyás, aneb historie maďarského národního pokrmu

Procházela jsem mnoho a mnoho článků o guláši, tradičním maďarském jídle. Některé byly úsměvné, jiné velmi překvapivé až zarážející, každopádně si myslím, že všechny byly svým způsobem zajímavé a tak jsem se rozhodla s vámi o pár z nich podělit.   Jídlo "z nouze" pro pastevce Gulyás [gujáš] je slovo odvozené od slova gulya, což bylo označení pro stádo dobytka. Jednalo se původně o jídlo chudých, především pastevců, které se dalo jíst jako polévka i hlavní chod. Kromě hovězího masa a cibu...

Tipy na vánoční dárečky

Někteří shánějí dárky na poslední chvíli, jiní vše plánují s předstihem. Já patřím do té druhé skupiny a po vhodných dárkách pokukuji již od září. Z části za to může nárůst práce, které nám přibude již v říjnu, kdy začínáme chystat dárkové balíčky nejen pro naše zákazníky, ale i pro firmy, jejich obchodní partnery a zaměstnance. Z tohoto důvodu jsem si říkala, že by se i vám mohlo hodit pár tipů na dárečky, kterými mezi svými blízkými zabodujete.   Dárkové poukazy V dnešní době, kdy je ...

Objevte s námi kouzlo Szomoru (část 2.)

Szomorská ekofarma a její krátká historie Vše začalo již v roce 1989, kdy bylo potřeba povzbudit krajinu. Snahu o šetrné zemědělství na území bývalého státního hospodářství ovlivňuje i v současnosti chod celé farmy. První bylo potřeba vrátit celé krajině přirozený vzhled a zdraví. Teprve až v roce 2010 se farma rozšířila i o masokombinát, který se specializuje na výrobu exkluzivních výrobků se šedého stepního skotu a buvola, kteří jsou chováni v národním parku.   „Tajemství naš...

Objevte s námi kouzlo Szomoru (část 1.)

Szomorská ekofarma a její krátká historie Vše začalo již v roce 1989, kdy bylo potřeba povzbudit krajinu. Snahu o šetrné zemědělství na území bývalého státního hospodářství ovlivňuje i v současnosti chod celé farmy. První bylo potřeba vrátit celé krajině přirozený vzhled a zdraví. Teprve až v roce 2010 se farma rozšířila i o masokombinát, který se specializuje na výrobu exkluzivních výrobků se šedého stepního skotu a buvola, kteří jsou chováni v národním parku. „Tajemství naší jedine...

Proč mít jedlé kaštany ve svém jídelníčku?

Jedlé kaštany jsou skvělou, i když stále ještě nepříliš známou, potravinou, která najde v kuchyni mnoho využití. Jedlé kaštany jsou plody Kaštanovníku, jenž, ačkoliv se pěstuje i v České republice, je rozšířenější v teplejších oblastech. Pozor, neplést s plody jírovce maďalu. A proč bychom kaštany měli zařadit do jídelníčku? Kromě své nasládlé chuti, kterou si tolik lidí oblíbilo, obsahují nesčetné množství tělu prospěšných látek. Vysoký podíl vitamínu C. 100 g jedlých kaštanů vám ...

Nahoru
40 položek celkem
Zpět do obchodu