Doprava ZDARMA od 1500,- Kč

bližší informace k dopravě naleznete ZDE

Kouzlo těstovin

Ačkoliv je většina zásluh za těstoviny připisována hlavně Itálii, někteří se dohadují, zdali by nemohly počátky těstovin pocházet spíše z Egypta či Číny.

Díky jednoduchým surovinám jako jsou mouka, voda a vejce, vznikaly těstoviny napříč historií v různých zemích. Především jako jídlo pro obyčejné (chudé) lidi. První záznamy o těstovinách se pravděpodobně vedou již ze 4. století před naším letopočtem.

Již kolem 10. století se těstoviny sušily, aby se daly dobře skladovat (popřípadě, aby byly jednodušší na přepravu).

 

Tvary těstovin

Ve světě se můžeme setkat s více než 350 druhy (tvary) těstovin. K největšímu rozšíření výroby těstovin došlo během průmyslové revoluce, která zjednodušila díky strojům proces výroby. Velmi oblíbené přílohové těstoviny patří špagety, farfalle (mašle), fettuccine, lasagne, penne a do polévky pak preferujeme vlasové nudle, alfabetti (písmenka), stelline (prstýnky). 

 

TarhonyaJaké je tedy to kouzlo?

Jedná se o tak jednoduché jídlo, že ho zvládne uvařit každý. K těstovinám se skvěle hodí jednoduchá omáčka nebo pesto a sýr a hned máte fantazii na talíři. Hlavně k těm ochuceným těstovinám, které samy o sobě mají v sobě již koření či zeleninu (třeba chilli, houby, kurkumu, bazalku), se obzvláště hodí spíše jemnější omáčky.

Pro Maďarsko je charakteristická tarhoňa (tarhonya). V česku tento typ používáme spíše jako drobení do polévky, ale v Maďarsku je to typická příloha, třeba k perkeltu. Tarhonya se připravuje obdobně jako rýže.

 

Těstovinové trendy

Nezáleží na tom, zdali byly těstoviny vyrobeny Italem či je připravila vaše babička z Krkonoš. U těstovin (tak jako snad u každého pokrmu) závisí vše hlavně na použitých surovinách a na péči, která jim při výrobě byla věnovaná. Jiné vlastnosti budou mít těstoviny, kde jsou použita čerstvá vejce, sušený vaječný prášek, či jsou bezvaječné.

V obchodech také můžete objevit kromě klasických pšeničných těstovin i z jiných druhů mouky, jako jsou žitné, špaldové, ovesné či bezlepkové (hrachové, čočkové, cizrnové a rýžové).

 

Recepty

Zapečené houbové vrtuleZapečené houbové těstoviny
 

Vrtule s lesními houbami

Vepřové sádlo

žampióny

šlehačka

libečkové pesto

vejce

sůl

pepř

hladkolistá petržel

 
 
1. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme cibulku nakrájenou najemno.
2. Přidáme žampióny nakrájené na kostičky, sůl, pepř a hladkolistou petržel.
3. Uvaříme těstoviny v osolené vodě.
4. V hrnku si smícháme šlehačku, vejce (na 1 šlehačku jsme dali 3 vejce) a libečkové pesto.
5. Do pekáče si přesypeme těstoviny, houby a celé to zalijeme vejcem se šlehačkou.
6. Dáme péct do trouby.
 
TIP: Vršek těstovin pokryjte oblíbeným sýrem.

 

 

Žampióny na víně s barevnými nudlemiOchucené těstoviny

Nudle široké s kurkumou

Sépiové nudle široké

Nudle široké s chili

Červené suché víno

Vepřové sádlo

Cibule

Mrkev

Hladkolistá petržel

Žampióny

Bobkový list

Sůl

Pepř

Cukr (krystal)

 

1. Na pánvi rozehřejeme sádlo.
2. Mrkev a cibuli nakrájíme na slabé proužky a dáme na pánev.
3. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a na plátky nakrájené žampióny a orestujeme.
4. Podlijeme červeným vínem a necháme provařit. Dle chuti můžete přidat trochu cukru.
5. Mezitím si uvaříme těstoviny. My dělali v poměru 1 díl sépiových, 1 díl kurkumových a 1/2 dílu chilli.
6. Na závěr do omáčky nasekáme hladkolistou petržel.
 
TIP: Pokud jste milovníkem Halloween, zkuste si vykrájet žampiony do tvaru lebek. Třeba se vám to povede lépe.
Zpět do obchodu