Bramborová krémová polévka se slaninou
Krémová bramborová polévka se slaninou a opečenou topinkou.
Ingredience:
- 80 dkg brambor
- 2 malé celery
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce sádla či oleje
- 1 litr vývaru
- Sůl
- Mletý bílý pepř
- 1 čajová lžička majoránky
- 1 dcl smetany na vaření
- 10 dkg plátků Tóalmášské koložvárské slaniny
Postup:
- Umyté a oloupané brambory s celerem nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm.
- Očistěte jarní cibulku a nakrájejte na plátky. Totéž udělejte i s cibulí.
- Rozehřejte sádlo v hrnci a nechte v něm zpěnit cibuli. Poté přidejte celer, brambory a vařte. Přilijte vývar.
- Ochuťte solí a pepřem a okořeňte majoránkou. Následně polévku vařte okolo 20 minut, dokud vše nezměkne.
- Rozmixujte brambory s celerem ručním mixérem, přidejte smetanu, plátky jarní cibulky a dalších 10 minut nechte vařit.
- Plátky slaniny rozložte na pečící plech. Tyto plátky pečte na 180°C (v horkovzdušné troubě na 165°C).
Polévku servírujte s křupavou slaninou a topinkami.