Maďarská zelňačka
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 150 g koložvárské slaniny
- 200 g nepálivé maďarské klobásy
- 100 g pikantní maďarské klobásy
- 3 lžíce sádla
- 1/2 tuby paprikové pasty sladké (lze použít i mletou papriku)
- 2 velké cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vývaru
- pálivý paprikový krém (pro ostřejší chuť)
- sůl
- pepř
Postup:
- Rozehřejeme sádlo v hrnci. Přidáme cibuli a slaninu nakrájené na kostičky, dozlatova osmahneme a zaprášíme moukou.
- Přidáme paprikový krém, promícháme a zalijeme vývarem.
- Scedíme zelí (trochu šťávy přidáme do hrnce) a pokrájíme.
- 20 minut necháme provařit, poté přidáme zelí spolu s klobásou (nakrájenou na kolečka).
- Ochutíme solí a pepřem, můžeme přidat i pálivý paprikový krém (dle chuti) a opět vaříme 10 minut.
Při solení opatrně, papriková pasta i koložvárská slanina jsou již slanější.