Objevte s námi kouzlo Szomoru (část 2.)
Szomorská ekofarma a její krátká historie
Vše začalo již v roce 1989, kdy bylo potřeba povzbudit krajinu. Snahu o šetrné zemědělství na území bývalého státního hospodářství ovlivňuje i v současnosti chod celé farmy. První bylo potřeba vrátit celé krajině přirozený vzhled a zdraví. Teprve až v roce 2010 se farma rozšířila i o masokombinát, který se specializuje na výrobu exkluzivních výrobků se šedého stepního skotu a buvola, kteří jsou chováni v národním parku.
„Tajemství naší jedinečnosti je v tom, že vše v našich ručně vyráběných výrobcích, od prvního stébla trávy spásané zvířaty až po poslední zrnko koření, pochází z čistého a zdravého prostředí. Tak můžeme zaručit, že v našich uzeninách, salámech i všech našich dalších produktech ucítíte chuť kvalitního masa.“
Maďarský buvol domácí
V Maďarsku populace plemene měla v roce 1911 více než 155 tisíc jedinců. Po válce se množství tohoto druhu výrazně snížilo a to až na číslo 7 000. V současné době se počet buvolů v Maďarsku pohybuje kolem 1 500 (z toho 300 buvolů spadá právě pod Szomorskou ekofarmu).
Co jste o nich možná nevěděli?
- krávy váží 400-800 kg, býci 600-700 kg, voli 500-800 kg
- svaly jsou pevné a silné
- barva zvířete je od tmavě hnědé až po černé odstíny
- charakteristické jsou pro ně černé rohy ve tvaru půlměsíce, které jsou zahnuté dozadu
- tažná síla 1 buvola odpovídá tažné síle 2 stepních skotů
Chov a krmení
Předkem maďarského buvola domácího byl divoký buvol indický (Arni), který byl přiveden do Karpatské kotliny jako tažné zvíře. Největší rozšíření zapříčinila turecká tažení, jelikož Turci buvola využívali k přesunům děl.
Oproti stepnímu skotu je buvol nenáročným zvířetem. Jeho přirozeným prostředím jsou bažinaté oblasti, kde se pase rákosím a bahenní travinnou. A ačkoliv je jeho chůze velmi pomalá, rychlost běhu dokáže značně překvapit.
Využití buvola
Díky své síle byl hojně využíván v zemědělství. V současné době se vyžívá spíše pro maso, které je chutné, i když více vláknité, a obsahuje více fosforu a železa, díky čemuž je červenější než běžné hovězí.
Dále se využívá jeho mléko. To obsahuje 5-8 % tuku (běžné kravské má 3,5 % tuku) a vyrábí se z něho především tradiční italská Mozzarella.
A opomenout nesmíme ani zpracování kůže, z níž se vyrábí kvalitní boty, bundy, kabelky a tašky.
Delikatesy ze buvola, které by byla škoda minout
Jemná paštika z buvolích jater, jejichž chuť je doplněna o červenou cibuli, černý pepř, nové koření a muškátový oříšek, vytváří na jazyku dokonalou harmonii. K této lahodě doporučujeme červené víno Kadarka, které je bohaté na chuť a vůni.
Marinovaná, vyuzená šunka z buvola je delikatesa, která nemá konkurenci. Tradiční sušená šunka udělá parádu na každém slavnostním stole a i ze zdánlivě obyčejného večera vykouzlí speciální okamžik. Doporučujeme k ní rovněž suché červené víno. A které jiné by se k tomuto pokrmu hodilo svou výjimečností více než stejně výjimečné výběrové víno Egri Bikavér Superior.
A samozřejmě nesmíme ani zde vynechat salámy z buvola. Doporučujeme salám v ušlechtilé plísni, který na první dojem může připomínat tradiční maďarský uherák, ten je však vyráběn z vepřového. A vyzdvihnout chceme i 100% salámy ze stepního skotu, kde při výrobě nebylo použito žádné vepřové. Tyto jedinečné delikatesy naleznete pouze na našem eshopu, či v našich kamenných prodejnách (v Praze, Hradci Králové a v Ústí nad Orlicí).
(Zdroj: https://szomordezso.eu)