Objevte s námi kouzlo Szomoru (část 1.)

Szomorská ekofarma a její krátká historie

Vše začalo již v roce 1989, kdy bylo potřeba povzbudit krajinu. Snahu o šetrné zemědělství na území bývalého státního hospodářství ovlivňuje i v současnosti chod celé farmy. První bylo potřeba vrátit celé krajině přirozený vzhled a zdraví. Teprve až v roce 2010 se farma rozšířila i o masokombinát, který se specializuje na výrobu exkluzivních výrobků se šedého stepního skotu a buvola, kteří jsou chováni v národním parku.

maďarský stepní skot„Tajemství naší jedinečnosti je v tom, že vše v našich ručně vyráběných výrobcích, od prvního stébla trávy spásané zvířaty až po poslední zrnko koření, pochází z čistého a zdravého prostředí. Tak můžeme zaručit, že v našich uzeninách, salámech i všech našich dalších produktech ucítíte chuť kvalitního masa.“

 

Šedý stepní skot

V Maďarsku populace plemene dosáhla nejnižšího bodu v 60. letech 20. století a od té doby naštěstí stále přibývá. Vyvinul se zde nejušlechtilejší typ maďarského šedého skotu, pocházející přímo z maďarské země. Jeho předci žili v hojném počtu od Uralu po Atlantský oceán. Maďarský stepní skot se svou malebnou krásou, štíhlostí a impozantním vzhledem patří k celosvětově uznávaným charakteristikám maďarské Velké nížiny.

 

Co jste o nich možná nevěděli?

šedý stepní skot

  • krávy váží 550-600 kg, býci 700-900 kg
  • svaly jsou pevné a silné
  • barva se mění v závislosti na věku
  • telata jsou zbarvena červeně (oříškově), ve věku 6-8 měsíců pak úplně zešediví
  • dospělé zvíře se vyskytuje v odstínech od stříbrné šedé po tmavou barvu

Chov a krmení

Zvířata se udržují v chladu, to znamená, že jsou podle tradice vyhnáni 24. dubna na den svatého Jiří a zůstávají venku až do prvního sněhu. V zimě jedí seno, stonky kukuřice a krmnou slámu.

Kvůli nemoci šílených krav, která se objevila v západní Evropě, výrazně vzrostla hodnota hovězího masa, které bylo krmeno pouze přírodní potravou. V důsledku toho začalo také falšování, proto Svaz chovatelů maďarského šedého skotu zavedl svůj systém prokazování původu a certifikace výrobků, který funguje od roku 2003 a který lze použít pouze na maso a výrobky, které prokazatelně pocházejí ze zvířat plemene maďarský šedý skot a jsou certifikovány certifikační radou. Certifikační rada také náhodně kontroluje produkty prodávané na maloobchodním trhu pomocí testu DNA.

 

V roce 2011 byl uveden maďarský stepní skot Evropskou komisí pod chráněným zeměpisným určením.

 

paštika ze šedého maďarského skotuDelikatesy ze stepního skotu, které stojí za to vyzkoušet

Rozhodně musíme vyzdvihnout paštiku ze stepního skotu. Její jemná struktura, chuť jater a koření, vás mile překvapí. Doporučujeme k ní přidat ořechy či brusinky a podávat s červeným suchým víně (Egri BikavérChateau Teleki kékfrankos).šunka ze stepního skotu

 

Marinovaná, vyuzená šunka ze stepního skotu je specialita, která okouzlí snad každého labužníka. Jemně nakrájené plátky sušeného masa se hodí pro každou speciální příležitost. Doporučujeme k ní podávat červené suché víno Várvedö.

 

salám ze stepního skotuA samozřejmě nesmíme vynechat ani salámy ze stepního skotu. Doporučujeme salám v ušlechtilé plísni, který na první dojem může připomínat tradiční maďarský uherák. A vyzdvihnout chceme i 100% salámy ze stepního skotu, kde při výrobě nebylo použito žádné vepřové. Tyto jedinečné delikatesy naleznete pouze na našem eshopu, či v našich kamenných prodejnách (v Praze, Pardubicích a v Ústí nad Orlicí).

 

(Zdroj: https://szomordezso.eu)

 

Zpět do obchodu