Proč mít jedlé kaštany ve svém jídelníčku?

pečené kaštanyJedlé kaštany jsou skvělou, i když stále ještě nepříliš známou, potravinou, která najde v kuchyni mnoho využití. Jedlé kaštany jsou plody Kaštanovníku, jenž, ačkoliv se pěstuje i v České republice, je rozšířenější v teplejších oblastech. Pozor, neplést s plody jírovce maďalu.

A proč bychom kaštany měli zařadit do jídelníčku?

Kromě své nasládlé chuti, kterou si tolik lidí oblíbilo, obsahují nesčetné množství tělu prospěšných látek.

Vysoký podíl vitamínu C. 100 g jedlých kaštanů vám dodá zhruba 70 % denní dávky právě tohoto vitamínu, který dokáže zmírnit příznaky stresu, únavy, přispívá naší duševní pohodě a zároveň podporuje dobrý stav našich zubů, nehtů a pokožky (s tím je spojena i podpora tvorby kolagenu).

Dále obsahuje vitamín E, vitamín A, který napomáhá zlepšení zraku a udržování zdravé tkáně a pokožky, vitamíny B (B7, B2, B3, B2, B6, B5, B1), které obecně pomáhají k lepší pleti a napomáhají proti migréně, a vitamín B9 (neboli kyselinu listovou), která chrání před otravami a střevními parazity a také napomáhá zvýšení tvorby mléka, tudíž vhodné i pro kojící matky.

Kromě vitamínů, zde můžeme najít i mnoho minerálních látek. Měď napomáhá proti osteoporóze a ovlivňuje hladinu cholesterolu. Zastoupen je v kaštanech i draslík, který nám pomáhá při fyzické i mentální zátěži, upravuje krevní tlak a napomáhá správnému fungování svalů. Zapomenout nesmíme ani na hořčík, který napomáhá proti křečím a bolestem při PMS, vliv má i na úpravu cholesterolu, a železo, které také napomáhá proti únavě, zlepšuje imunitní systém a krvetvorbu.

Výživové hodnoty jedlých kaštanů v porovnání s oříšky

(na 100 g)

Jedlé kaštany

Vlašské ořechy

Lískové oříšky

Kešu

Energetická hodnota

212 kcal

718 kcal

668 kcal

583 kcal

Bílkoviny

3 g

16 g

15 g

17 g

Sacharidy

41 g

18 g

8 g

26 g

Tuky

3 g

63 g

62 g

46 g

Vláknina

6 g

6 g

9 g

2 g

(informace o výživových hodnotách byly převzaty z kalorických tabulek, údaje jsou informačního charakteru)

Zdravá výživa a dietykaštany

Jedlé kaštany neobsahují lepek, laktózu ani jiné alergeny, tudíž je mohou konzumovat i lidé s alergií na ořechy. Dále na rozdíl od ořechů mají výrazně nižší obsah tuků a kalorií, takže pro lidi, kteří si hlídají štíhlou linii, je to mlsání vhodné do jídelníčku.

Ačkoliv můžete vidět, že mají jedlé kaštany vyšší obsah sacharidů, neobsahují glukózu ani fruktózu, takže je mohou jíst i diabetici.

Využití kaštanů

Snad každý zná pečené kaštany, které se dají běžně koupit v papírových kornoutech na vánočních trzích. Kaštany bývají i součástí různých nádivek k masu, nebo přísadou do dezertů.

Skvělé je při vaření používat kaštanové pyré. To lze zakoupit slazené či přírodní a dobře se s ním pracuje při přípravě těsta či krémů. Pečené kaštany nabízíme v našich prodejnách, nebo je lze objednat na eshopu a my vám je zabalíme a pošleme. Kaštanové pyré vozíme z Maďarska mražené a k dostání ho máme na našich pobočkách Praze (Rumunská 28, Vinohrady) nebo Ústí nad Orlicí (T. G. Masaryka 102).

Doporučujeme vyzkoušet i kaštanové pomazánky v nepálivé variantě či pro milovníky pikantní chuti s chilli. O té si více můžete přečíst v našem předchozím článku.

Zpět do obchodu