Malý tahák k vínu, aneb co k čemu a jak servírovat

Egri Csillag suché, bílé vínoVíno je součástí naší historie už od nepaměti. Již staré národy a říše v něm našly své zalíbení a víno je stále, i ve 21. století, součástí naší kultury i kuchyně

My, z Hungaro Delikates, dovážíme široký výběr maďarských vín z Tokaje, Egeru a Villányu. Ať už hledáte víno pro zpříjemnění večera, ke zvláštní příležitosti či potřebujete vhodný dárek, vybírat můžete na našem eshopu i prodejnách, které naleznete v Praze, Pardubicích a v Ústí nad Orlicí.

 

Víno a zdraví

Mnoho lidí (včetně některých lékařů) se přiklání k názoru, že pravidelné, přiměřené pití vína je pro lidský organismus přínosem. Podporuje krevní oběh, což má příznivý vliv na naše srdce, mozek a další orgány. Sklenička dobrého vínečka nám zároveň pomůže při relaxaci a uvolnění.

Jsou však i lidé, kteří odsuzují veškerý alkohol, včetně tohoto nápoje bohů, jak mu bývá stále přezdíváno.

Je dobré myslet na střídmost. I „zdravé“ potraviny mohou být pro naše tělo jedem, pokud je do sebe dostáváme v nadbytku.

 

Jak vybírat vína k chodům

Obecně platí pravidlo, které říká, že "k bílým masům bílé víno a k červeným masům víno červené“. Vína by měla doplňovat chuť daného chodu. Dalším pravidlem tedy bývá, že k jemným jídlům jemná vína, ke kořenitějším jídlům vína výrazná a plná.

Pokrmy z ryb nejsou u nás v Čechách stále tak oblíbená jako v jiných kulturách. Přitom máme možnosti skvělých sladkovodních ryb, jako jsou pstruh, štika, candát, a ani mořské ryby nejsou, díky dovozu, nedostatkem.

Ke světlému rybímu masu se krásně hodí suchá, bílá vína, proto bychom se nebáli sáhnout po lahvince dobrého Egri Csillagu. Naopak k uzenému lososu se doporučuje ojedinělá Kadarka Siller, která se nachází mezi růžovým a červeným vínem. Kapr, tradiční česká ryba, bude dobře ladit se suchými, červenými víny, která jsou jemně kořeněná, jako je třeba Kékfrankos. A k tradičním maďarským rybím pokrmům, mezi která patří rybí paprikáš či polévka halászlé, naservírujte maďarské suché víno s tradicí, Kadarku.

K drůbeži můžeme volit obdobná vína jako k rybám, tudíž suchá, bílá. Výjimky mohou tvořit pečená husa, k níž doporučujeme suché, růžové Rosé, a pečená kachna, kterou doplní suché, plné, červené víno Egri Bikavér.Egri Bikavér, červené suché víno, Býčí krev

Vepřové, hovězí a zvěřina si zaslouží pozornost červených vín s plnou, výraznou chutí. Mezi takováto vína v naší nabídce řadíme Egri Bikavér (popřípadě Egri Bikavér Superior) a Várvédö. Pokud dáváte přednost suchému vínu s výraznějšími kyselinkami, vyzkoušejte Éj Cuvée z oblasti Villány.

Co se týče polévek, ať už k dobrému vývaru či krémové polévce, opět dobrým suchým, bílým vínkem nic nezkazíte.

Čerstvé zeleninové saláty se nabízí skloubit taktéž se suchým, bílým, například Egri Leányka. Tepelně zpracované zeleninové pokrmy, jako jsou lečo či zeleninové ragú, se budou doplňovat s již zmiňovanou Kadarkou Siller, či Egri Kadarkou.

Tokajské víno, suché, MuškátSýry čerstvé, tvarohové harmonizují se svěžími, bílými víny. Tokaj Semi Dry Frumint či vína z oblasti Villány (Teleki Villányi Olaszrizling) budou dobrou volbou. Sýry s bílou plísní opět kombinovat s lehčími, suchými víny (Teleki Villányi Merlot, Teleki Válogatás Villányi Kékfrankos). Sýry s modrou plísní podáváme naopak k výraznějším, červeným vínům, jako je Várvédö, které podtrhne i výraznou chuť právě toho druhu sýru. K vyzrálým sýrům na způsob goudy můžete podávat Paangold Tokaj muškát suchý či Rosé.

K dezertům se skvěle kombinují sladká vína, bohaté na chuti jako jsou tokajská Putnová (Simkó Tokaj 3 Puttonyos), Édes Lányom či Paangold Tokaj pozdní sběr. K čokoládovým dezertům patří spíše sladká, červená vína. Zde můžeme nabídnout Édes Merlot z Egeru.

 

 

Vaření s vínem

Pokud vaříme s vínem, není dobré příliš šetřit (myšleno kvalitou vína, nikoliv objemem vína). Věřte, že chuť vína je v pokrmech opravdu cítit a pokud nemáte dobré víno, nebude dobré ani výsledné jídlo.

Neznamená to však, že je nutné používat výběrová a archivní vína, těch by bylo zase naopak škoda.

Dobrým zvykem také je podávat při servírování takové víno, které bylo použito při vaření samotného pokrmu.

 

Optimální teplota vínaTokajské víno 3 Putnové

Podávání vína se správou teplotou je důležité pro podtrhnutí a umocnění všech jeho kvalit a předností.

Šumivá vína nejlépe chutnají pořádně vychlazená na 6 – 8 °C. Růžová a bílá vína chladíme na nižší teploty kolem 10 °C. Červená vína naopak přivítají vyšší teploty, které se rozpínají mezi 15 – 20 °C.

 

Jaké víno vybrat jako dárek

Když jsme měli na našich prodejnách menší ochutnávky egerských vín, paní podotkla smutně nad skleničkou, že miluje červená vína, ale pokaždé dostává bílá.

Nezáleží tedy ani tak na tom, zdali má víno korek či šroubovací uzávěr. Zdali se hodí k rybě či zvěřině. Důležité je, aby dotyčnému chutnalo.

Pokud však nevíte, které víno preferuje, osvědčila se nám v této situaci vína právě z Egeru od Tótha Ference. Tokajská vína jsou sice v Česku velmi známá, ale mívají silné medové tóny na chuti, naopak u vín z oblasti Villány ucítíte výraznější kyselinky.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení