Mangalice, Kobe mezi vepřovým

mangalica-chovCHOV MANGALIC

Dnešními trendy v chovu i v pěstovaní bývá hlavně maximalizovat zisk. Zvířata jsou vyšlechtěna, aby produkovala více vajec, mléka, masa a to v co nejkratším časovém intervalu. Rostliny pak aby plodily co nejvíce či jejich plody byly co největší a nejméně náchylné na nejrůznější škůdce, nemoci a plísně.

Když porovnáme běžná prasata a prasata plemene mangalice, můžeme si hned všimnout několika rozdílů (nemusíme si však zaměřit pouze na vzhled).

Běžná prasata jsou vyšlechtěna tak, aby měla velké množství masa a rychle přibírala na váze. Jejich porážková váha bývá kolem 90 až 120 kg a tuto váhu jsou schopni nabýt již během necelého prvního roku života. Může za to i skutečnost, že se tato prasata převážně krmí granulemi (v domácím prostředí pak je strava doplněna i zbytky, co člověk nedojedl).

Mangalica je prase, které by nemělo být chované. Jsou to prasata divočejší povahy a potřebují mít výběh s dostatečným prostorem, ve kterém mohou rýt a bahnit se. Prase mangalice má hustou srst z důvodu, aby bez sebemenších problémů zvládlo venku i zimy, neboť na porážku jdou až zhruba po dvou letech svého života a to s váhou i 300 kg. Jejich potrava se skládá především z pastvy.mangalice

Když porovnáme jiná plemena s plemenem mangalice, co se týče do počtu selat, mangalice má téměř poloviční počet. Obvyklá prasata mohou mít až 12 selat, a to i dvakrát ročně. Mangalice mívá 4 až 8 selat jednou ročně.

TUK Z MANGALICE

Díky jinému životnímu stylu má mangalice jiný poměr masa a tuku, a i jiné složení samotného tuku než jiná prasata. Obvyklé druhy prasat mají poměr masa a tuku kolem 50 %, s tím, že málokdy tuk má více než oněch 50 % hmotnosti. Mangalice mívá běžně 70 % váhy tuk a 30 % pak bývá maso.

Tuk prasete plemene mangalice je velmi bohatý na přírodní antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny. Tato látka bývá hojně zastoupena i v některých mořských rybách, vlašských ořechách anebo třeba vejcích. Napomáhá prevenci proti mrtvici, upravuje srážlivost krve a podporuje správnou funkci mozku.

MANGALICE NA TRHU

Mnoho článků, které o mangalici naleznete přirovnává, že mangalice mezi vepřovým, jako Kobe mezi hovězím.

Maso z mangalice má díky tuku krásnou mozaiku, která mu propůjčuje jedinečné vlastnosti pro výrobu nejrůznějších sušených, uzených a dlouhozrajících druhů šunky.

Bohužel se často stává, že prodejci nepravdivě uvádějí u svých výrobků, že se jedná o mangalici, ačkoliv ve skutečnosti prodávají výrobky z „obyčejného“ vepřového nebo španělského, iberského prasete. Když však zakoupíte skutečné delikatesy z mangalice, usoudíte sami, že se jedná o opravdovou dobrotu. Ať už ochutnáte klobásy, špek, sádlo, či se Vám poštěstí sehnat čerstvé maso.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení