Mangalice, Kobe mezi vepřovým

mangalica-chovCHOV MANGALIC

Dnešními trendy v chovu i v pěstovaní bývá hlavně maximalizovat zisk. Zvířata jsou vyšlechtěna, aby produkovala více vajec, mléka, masa a to v co nejkratším časovém intervalu. Rostliny pak aby plodily co nejvíce či jejich plody byly co největší a nejméně náchylné na nejrůznější škůdce, nemoci a plísně.

Když porovnáme běžná prasata a prasata plemene mangalice, můžeme si hned všimnout několika rozdílů (nemusíme si však zaměřit pouze na vzhled).

Běžná prasata jsou vyšlechtěna tak, aby měla velké množství masa a rychle přibírala na váze. Jejich porážková váha bývá kolem 90 až 120 kg a tuto váhu jsou schopni nabýt již během necelého prvního roku života. Může za to i skutečnost, že se tato prasata převážně krmí granulemi (v domácím prostředí pak je strava doplněna i zbytky, co člověk nedojedl).

Mangalica je prase, které by nemělo být chované. Jsou to prasata divočejší povahy a potřebují mít výběh s dostatečným prostorem, ve kterém mohou rýt a bahnit se. Prase mangalice má hustou srst z důvodu, aby bez sebemenších problémů zvládlo venku i zimy, neboť na porážku jdou až zhruba po dvou letech svého života a to s váhou i 300 kg. Jejich potrava se skládá především z pastvy.mangalice

Když porovnáme jiná plemena s plemenem mangalice, co se týče do počtu selat, mangalice má téměř poloviční počet. Obvyklá prasata mohou mít až 12 selat, a to i dvakrát ročně. Mangalice mívá 4 až 8 selat jednou ročně.

TUK Z MANGALICE

Díky jinému životnímu stylu má mangalice jiný poměr masa a tuku, a i jiné složení samotného tuku než jiná prasata. Obvyklé druhy prasat mají poměr masa a tuku kolem 50 %, s tím, že málokdy tuk má více než oněch 50 % hmotnosti. Mangalice mívá běžně 70 % váhy tuk a 30 % pak bývá maso.

Tuk prasete plemene mangalice je velmi bohatý na přírodní antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny. Tato látka bývá hojně zastoupena i v některých mořských rybách, vlašských ořechách anebo třeba vejcích. Napomáhá prevenci proti mrtvici, upravuje srážlivost krve a podporuje správnou funkci mozku.

MANGALICE NA TRHU

Mnoho článků, které o mangalici naleznete přirovnává, že mangalice mezi vepřovým, jako Kobe mezi hovězím.

Maso z mangalice má díky tuku krásnou mozaiku, která mu propůjčuje jedinečné vlastnosti pro výrobu nejrůznějších sušených, uzených a dlouhozrajících druhů šunky.

Bohužel se často stává, že prodejci nepravdivě uvádějí u svých výrobků, že se jedná o mangalici, ačkoliv ve skutečnosti prodávají výrobky z „obyčejného“ vepřového nebo španělského, iberského prasete. Když však zakoupíte skutečné delikatesy z mangalice, usoudíte sami, že se jedná o opravdovou dobrotu. Ať už ochutnáte klobásy, špek, sádlo, či se Vám poštěstí sehnat čerstvé maso.