Tóalmás Kolbász Manufaktúra je maďarská rodinná firma, která byla založena již v roce 1993, tehdy ještě pod názvem Húscsarnok Kft.
S tímto výrobcem tradičních maďarských uzenin spolupracujeme již od našich začátků a jejich dobroty se i po tolika letech těší velké oblibě, jak mezi stálými zákazníky, tak i mezi těmi novými.
Klobása jako čabajka
Nejoblíbenějším produktem jsou bezpochyby jejich klobásy. Tu můžete zakoupit v nepálivé, středně pikantní či velmi ostré variantě. Je vyrobena pouze z kvalitního masa, vepřové slaniny, česneku, kmínu a nefalšované maďarské papriky. Právě ta propůjčuje této delikatese nezaměnitelnou kořeněnou chuť.
Kromě vepřových klobás můžete ochutnat i jelení, koňské či ze stepního skotu.
Koložvárská slanina
Typicky maďarská slanina, takzvaná koložvárská slanina, je další specialita, kterou byste neměli minout. Fantastická je i zastudena nakrájená s čerstvým chlebem, ale věřte, že pokud ji dáte pod vajíčka, k pečenému masu či vypečenou na halušky s brynzou, nebudete litovat. Intenzivní uzená vůně pozdvihne vaše jídla na kulinářský zážitek.
Uzený špek
Také si rádi pochutnáte na něčem "tak moc nezdravém" jako je uzený špek? Měkká, skoro až máslová struktura a ta úžasná uzená vůně a chuť. Stejně jako koložvárská slaninka, se skvěle hodí na čerstvý chleba a nebo při vaření.
recept
Bakonyi zbojnická polévka s uzeným masem
Ingredience
10 dkg Tóalmášská koložvárská slanina
1 červená cibule
1 lžíce červené mleté papriky
50 dkg uzeného vařeného masa
1 svazek míchané polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer, žlutá cibule)
15 dkg hub
1 zelená paprika
1 rajče
sůl
mletý černý pepř
1 dl zakysané smetany
Postup
1. Slaninu nakrájenou na malé kostičky osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dosklovata.
2. Vmícháme červenou papriku a na cibuli položíme nakrájené maso na kostičky, poté restujeme do běla.
3. Očištěnou a nakrájenou zeleninu a houby přisypeme a orestujeme. Zalijeme asi 1 litrem vody, přisypeme nakrájené papriky a rajčata.
4. Dochuťte solí a pepřem, poté přikryjte a vařte do měkka. Polévku zahustíme zakysanou smetanou a pár minut provaříme.
5. Nakonec posypeme nadrobno nasekaným koprem. Při podávání ještě dozdobíme smetanou.
Dobrou chuť!