Vážení zákazníci, poslední objednávky přijímáme do 18.12.2024. Pozdější objednávky budou vyřizovány až od 6.1.2025. Od 19.12.2024 do 5.1.2025 se eshopové objednávky nebudou vyřizovat a to z důvodu inventury a čerpání dovolené. Děkujeme za pochopení

Doprava ZDARMA od 1500,- Kč

bližší informace k dopravě naleznete ZDE

Tradiční maďarská velikonoční šunka


IMG_20230322_133027866 (1)Velikonoce (maďarsky Húsvét) jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků.

Tak jako v Čechách a na Moravě i v Maďarsku je tradicí, že dívky zdobí vajíčka, kterými obdarovávají koledníky. Chlapci chodí s veršovačkou za děvčaty a polévají je vodou či kolínskou.

Na děti čekají malovaná vajíčka a čokolády, které jim přinesl velikonoční zajíček.

Tak jako u nás jsou určitá jídla typická, pro tento svátek, tak i v Maďarsku mají své speciality. Tradičně se zde dělá velikonoční cop, který bychom mohli přirovnat k naší vánočce, dále jehněčí maso, šunka s křenem a vařená vejce.

O Velikonoční neděli pak lidé chodí do kostela s nazdobenými košíky plnými jídla, která si nechávají požehnat.

Velikonoce mají mnoho významů, zmrtvýchvstání Krista, vítání jara či konec půstu, a každý tento svátek prožívá a slaví trochu jinak.

 

>> Koupit velikonoční šunku <<

 

Příprava tradiční velikonoční šunky

velikonoční šunka

Šunka je maďarská specialita, kterou si každoročně připravují na velikonoční slavnostní stůl. Vyrábí se z vepřového plecka, které se smotá, naloží do soli, čímž se zakonzervuje, a vyudí se. Šunka není tepelně zpracovaná a proto má vlastnosti jako sušené maso.

 

Příprava takové šunky je velmi jednoduchá a výsledek je fantastický. Šunku na noc necháme ponořenou ve vodě, aby se z ní odplavila nadbytečná sůl. Po uplynulé době přendáme šunku do čisté vody a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen a šunku vaříme pomalu. 

velikonoční hostina

Uvařenou šunku poznáte tak, že do ním píchnete vidličkou a nebo špejlí. Maso by mělo být měkké a křehké. Někde se uvádí, že kilogram šunky se vaří zhruba hodinu.

  

Šunka se tradičně podává s vařenými vejci, zeleninou, cibulí a křenem.

 

Vývar, který vám zbyde po dovaření šunky, lze následně použít do základu fazolové polévky, která je v Maďarsku také velmi oblíbená.

velikonoční hostina 

 

 

 

A jak slavíte Velikonoce vy? 

Napište nám na eshop@madarske-delikatesy.cz