Velikonoce v Maďarsku

DSCN39641Tak, jako u nás v Čechách, i v Maďarsku chodí chlapci za děvčaty koledovat překrásně zdobené kraslice. V dřívějších dobách mladí chlapci chodili na Velikonoce za svobodnými děvčaty, recitovali jim naučené básničky a říkanky a polévali je vodou, ty jim na oplátku dávaly ručně malovaná vajíčka.

 

Zöld erdöben jártam,

Kék ibolyát láttam.

El akart hervadni,

Szabad-e locsolni?

 

 

Byl jsem v lese zeleném,

Viděl jsem fialku modrou.

celičkou zvadlou,

Mám ji pokropit?

 

 

Mosolyog a napsugár,

mosolyog az ég is,

locsolkodok, tojást kapok,

s mosolygok majd én is.

 

 

Slunce se usmívá

A taktéž nebe,

Polévám, koleduji,

Že se pak zaraduji.

 

 

Fakadó rügy, szellő hozta,

Madár szállt az ablakunkra,

Nagy vidáman azt dalolta,

Itt nyílik a legszebb rózsa.

Jó szagú a rózsavizem,

Eljöttem, hogy megöntözzem.

Nesze, nesze, rózsaszál,

Soha el ne hervadjál

 

Rozpučené poupě přinesené vánkem,

K našemu oknu ptáček přilétl

A velmi zvesela mi pě,

Že zde nejkrásnější růže je.

Růžové vody krásná vůně,

S tou já přišel zalévat.

Hola, hola, ona růže,

Tak uschnouti nemůže.

 

 

Nyní chodí koledovat kluci i muži snad všech věkových kategoriích. Studenou vodu, kterou cákali na holky, pak vyměnili obvykle za kolínskou. Tak jako jsou zapojeni chlapci a muži různého věku, u děvčat a žen tomu dnes není jinak, a tak se na zdobení vajíček podílejí všechny.

Kromě obarvených vajíček je koledníkům nabízené i domácí pečivo, velikonoční cukroví a na zapití se vždy najde i nějaká ta dobrá slivovička.DSCN3964

 

Tradiční Velikonoční šunka

Maďarské Velikonoce bez tradiční šunky, jakou jako české Vánoce bez kapra. Velikonoční šunka se nechá na několik hodin (nejlépe přes noc) namočená ve studené vodě. Namáčet šunku je nezbytné, aby se z ní vyplavila přebytečná sůl, která slouží jako kvalitní přírodní konzervant masa.

Po uplynulé době se šunka přendá do kastrolu s čistou studenou vodou a pozvolna se vaří. Jakmile vidličkou bez problému proniknete skrz kůži, poznáte, že je šunka uvařená.

 

Velikonoční cop

Mezi sladké pokrmy, které na Velikonočním stole rozhodně nesmí chybět je i takzvaný Velikonoční cop.

Na Velikonoční cop potřebujete lžičku cukru krystal, 700 ml mléka, 30 g droždí, 1 kg polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 lžička soli, 100 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 vejce na potření.

Do vlažného mléka rozpusťte lžičku cukru krystal a přidejte droždí. Nechte vzejít na teplém místě (cca 10-15 minut). Prosetou mouku smícháte s kváskem a žloutkem, přidáte moučkový cukr, máslo a zbytek mléka. Ze smíchaných ingrediencí vypracujte vláčné těsto.

Toto těsto posypte moukou, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vykynout (cca 30 minut). Pak těsto rozdělte na tři stejné díly, které se na pomoučněném stole rozválí na stejné válečky, z nichž se uplete jednoduchý cop, ten se opatrně dá na plech a stočí do věnce. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečte na 200 °C 45 minut.

TIP: do těsta na cop lze přimíchat i pomerančovou/ citrónovou kůru nebo rozinky namočené v rumu

 

Zdobení vajec

 

Tradičně se vajíčka barvila červenou barvou, kdy se na přírodní obarvení vajíček používaly slupky z cibule.

Čerstvá bílá či hnědá vajíčka se nejprve odmastí v octové vodě. Cibulové slupky vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Lehce osolíme (aby skořápky při vaření nepopraskaly) a obsah hrnce přivedeme k varu. Vaříme několik minut, aby se barvivo uvolnilo. Do vroucí vody vložíme vajíčka tak, aby byla celá ponořená a aby se navzájem nedotýkala. Vajíčka ve vodě vaříme asi 12 minut (a občas je pootočíme). Po vyjmutí, vajíčka osušíme a naleštíme sádlem. 

Na vajíčka je možné dále malovat, lepit nejrůznější dekorace a nebo opatrně nožíkem seškrabávat barvu a tím vytvářet různé zdobné ornamenty.

Rovněž lze použít  silonka a přírodní lístky či květy, do nichž se vejce zaváže ještě před vařením v cibulové slupce, tím nám během barvením vznikne otisk použité rostlinky.