Hungaro Delikates, firma dovážející nejen maďarské speciality do vašich kuchyň, byla založena až v roce 2010, ale její myšlenka se vyvíjela dávno před tím. Všechno začínalo ve dvou lidech. Noční cesty do Maďarska, pracné a dlouhé vybírání kvalitních maďarských produktů na nejrůznějších trzích a v obchodech v zemi, jež se proslavila svou typickou kuchyní. Když se zboží přivezlo, bylo nezbytné přeložit veškerá složení produktů. Tyto překlady se pak tisknuly na samolepící papíry a upevňovali se na každý jeden kus zboží. V té době také firma neměla žádný software, který by usnadňoval práci. Prodavačka tudíž dostala vždy na začátku nového pracovního dne vytisknutou tabulku, kde byly zaznamenané veškeré druhy zboží pod sebou, a tam pečlivě ručně zapisovala čeho se kolik ten daný den prodalo. Na začátek té práce bylo prostě hodně a zkušenosti minimální.
První obchůdek
První obchůdek byl vedený na živnost a otevíral se koncem roku 2009 v prostorách, které měly méně než deset metrů čtverečních, ale i přesto zaznamenal mnoho úspěchů. Mohli jste ho nalézt v České Třebové v ulici Na Splavě.
Styl celé prodejny byl přizpůsobený jejím malým rozměrům. Místnost tak byla opticky zvětšená zrcadly, která byla umístěna po jejím obvodu. Před zrcadly stály regály ze světlého dřeva, na jejichž policích bylo vyskládané veškeré zboží. V začátcích se vozily jen tři druhy klobás (sedlácká nepálivá, pikantní a ostrá), uzený špek, pár druhů vín, nakládané zeleniny a samozřejmě mletá paprika, gulášové koření a kotlíky.
Na jaře dalšího roku jsme otevřeli druhou prodejnu v Ústí nad Orlicí, která stylem kopírovala krámek v České Třebové. Nový obchůdek byl o něco větší, a i na sortimentu bylo patrné, že se firma rozrůstá. Uzenin přibývalo, koření i těstovin. Z firmičky, která začínala díky živnosti, se téhož roku stala společnost s ručením omezeným, čímž se jí tak otevřely další dveře možností.
Po tvrdé práci přichází sladké ovoce
Rok 2011 byl pro Hungaro Delikates zlomový z hlediska trhů a festivalů. V tomto roce jste se mohli přijet podívat na první GulášFest v Přívratě a ochutnat tak deset soutěžních variací kotlíkových gulášů. Byly jsme hrdými sponzory této akce.
Rok 2011 byl také rok, kdy si nás začalo více všímat okolí a od kdy jste si mohli o nás (a o našich dobrotách) přečíst i v časopisech.
Nyní jezdíme pravidelně do Holic na Guláškošt, kde nás můžete potkat jako hrdého gastropartnera a kam se každoročně těšíme na pěkné prostředí, přátelskou atmosféru, živou hudbu a doprovodný program, který se zalíbí snad každému.
Následujících několik let u nás probíhaly tak, že se přes týden jezdilo do Maďarska pro zboží, to se po večerech vybalovalo, třídilo a polepovalo českými překlady, prodávalo se na vlastních prodejnách, později s příchodem velkoobchodní větve firmy se i rozváželo po České republice, a o víkendech se jezdilo navíc ještě se stánkem po trzích a festivalech. Téměř sedm dní týdně v práci se však dle našeho názoru vyplatilo. Nabrali jsme mnoho nevyčíslitelných zkušeností, poznali nesčetně nových lidí, podívali se do nejzazších koutů naší krásné země i Maďarska. Tyto vzpomínky nám vždy připomenou, že je stále prostor stoupat výš a že je možné se zlepšovat a vyvíjet. A ačkoliv cesta nebývá pokaždé dlážděná zlatem, s pokorou a trpělivostí nelze vysněné cíle minout.
Ze současnosti
V Praze (Vinohrady, Rumunská 28) a v Ústí nad Orlicí (T. G. Masaryka 102) máme nově zrekonstruované pobočky. Ústí prošlo úpravou v roce 2017, Praha o rok později.
Kromě kamenných dlouhotrvajících prodejen v Praze a v Ústí nad Orlicí, máme od března 2023 pobočku v Hradci Králové (OC Kukleny, Kutnohorská 226) a od února 2024 v Nymburce (Poděbradská 1037), takže neváhejte a přijeďte se za námi podívat.
Budeme se na Vás těšit