Doprava ZDARMA od 1.500,- Kč

Platí pouze pro koncové zákazníky. Bližší informace k dopravě naleznete ZDE

Blog

Výpis článků

Křen v lidovém léčitelství – přehled využití

Křen v lidovém léčitelství – přehled využití

Křen je nejen výborným dochucovadlem v kuchyni, ale zároveň již naše prababičky jej používali při léčbě mnoha neduhů. A dokonce některé výzkumy poukazují, že látky obsažené v křenu (isothiokyanáty), mohou mít anti karcinogenní účinky. Což znamená, že by křen mohl účinkovat do jisté míry i v preventivním boji proti rakovině. V Maďarsku se křen jí především na Velikonoce, kdy je podáván s tradiční velikonoční šunkou a vařenými vejci. Skvěle se však hodí ke každému masu, ...

10 důvodů, proč jíst nakládanou zeleninu

10 důvodů, proč jíst nakládanou zeleninu

Zachování vitamínů Díky tomu, že zelenina není tepelně upravena, si uchovává více vitamínů – zejména vitamín C a některé vitamíny skupiny B. Rychlá a praktická forma zeleniny Nakládaná zelenina je ihned připravená ke konzumaci – ideální do salátů, jako příloha nebo na cesty. Zvýraznění chuti Nálev dodá zelenině pikantní a zajímavou chuť, která může zpestřit jinak nudné jídlo. Podpora trávení Kyselý nálev stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a může pomoci lepšímu trávení, i když neobsahuje živé ...

Maďarský šedý stepní skot – živá legenda evropské krajiny

Maďarský šedý stepní skot – živá legenda evropské krajiny

Maďarský šedý stepní skot, známý také jako Hungarian Grey Cattle (Magyar szürkemarha), je víc než jen hospodářské zvíře. Je to živý symbol maďarské puszty, odolnosti, tradice a návratu k přírodě. Historie sahající až k Uralu Toto starobylé plemeno má původ u kočovných kmenů, které přivedly svá stáda do karpatské kotliny před více než tisíci lety. Jeho předci se rozprostírali od Uralu až po Atlantský oceán, a právě v Maďarsku se vyvinul jeden z nejušlechtilejších typů – s typicky štíhlým tělem,...

Pick Uherák: Tradiční maďarská delikatesa, která vás okouzlí svou chutí a historií!

Pick Uherák: Tradiční maďarská delikatesa, která vás okouzlí svou chutí a historií!

Pick Téliszalami (Pick uherák) je skutečně ikonický výrobek s dlouhou tradicí, která sahá až do roku 1869. Firma Pick, jež byla založena v Maďarsku, si během své historie vybudovala silnou pozici na poli uzenin a tento salám je jedním z jejích nejvýznamnějších a nejznámějších produktů. Jeho vynikající chuť a vysoká kvalita přispěly k tomu, že si získal nejen domácí, ale i mezinárodní uznání. Historie a původ Název "téliszalami" znamená doslovně „zimní salám“, což odkazuje na dobu, kdy byl salá...

Kozí sýry od Sedláka

Kozí sýry od Sedláka

Od roku 1992 farma v Moravském krasu vyrábí čerstvé kozí sýry, žervé, ochucené kozí tvarohy, mléko a kefíry. Polovinu pozemku, který má celkem zhruba 30 ha, tvoří pastviny a louky. Druhá polovina je orná část, kde se pěstuje ječmen, oves, tritikále a vojtěškotráva pro výrobu senáže. Krmná dávka se doplňuje vlastním senem, sójou a krmnou solí. Sezóna kozího mléka začíná v období Velikonoc a končívá kolem Vánoc. Na farmě se chová v současné době 120 koz, z nichž je 70 dojných. Tyto kozy jsou ch...

Mangalice a iberské prase, jaký je mezi nimi hlavní rozdíl?

Mangalice a iberské prase, jaký je mezi nimi hlavní rozdíl?

Druhy mangalice Rozlišujeme 5 druhů mangalice - světlá/ blond (szöke), černá (fekete), červená (vörös), vlaštovčí/ světlobřichá (fecskehasú) a divoká (vadas). Mangalica byla vyšlechtěna na území dnešního Maďarska a vznikla křížením bakoňského prasete, srbským prasetem šumadinka a divokým prasetem evropským. Mangalice černá byla nejodolnější vůči chorobám, ale zároveň měla nejhorší reprodukční schopnosti, proto tento druh vyhynul. Křížením černé a světlé však vznikla vlaštovčí, která právě spol...

Nejčastější otázky na našich prodejnách

Nejčastější otázky na našich prodejnách

Jaký je rozdíl mezi gulášovou a paprikovou pastou? Papriková pasta je vyrobena pouze z papriky (a sůl jako konzervant), gulášová pasta obsahuje papriku, sůl a další koření, čímž má pestřejší chuť. Obě varianty lze použít při vaření guláše, fazolové polévky, zelňačky a mnoha dalších jídel.   Co je to kaštanové pyré? Jedná se o namleté jedlé kaštany, které lze použít v mnoha pokrmech. Přírodní kaštanové pyré se používá do nejrůznějších nádivek. Slazené pyré (kde je navíc...

Degustace vína 21.-22. března 2024

Degustace vína 21.-22. března 2024

Srdečně vás zveme na degustace vín z Tokaje a Egeru, které se uskuteční na našich pobočkách.   V Ústí nad Orlicí (T. G. Masaryka 102) budeme degustovat ve čtvrtek 21.3.2024 od 16 hodin do 18 hodin a v Hradci Králové (Kutnohorská 226, OC Kukleny) proběhne degustace v pátek 22.3.2024 od 15 hodin do 17 hodin.   Degustace je zcela ZDARMA a není nutná žádná předchozí rezervace.   Budeme spolu chutnat 6 druhů vína a mezi ta, na která se můžete těšit, patří třeba novinka P...

Není uzené jako uzené, aneb co znamená uzení studeným kouřem

Není uzené jako uzené, aneb co znamená uzení studeným kouřem

Druhy vepřového masa Hlava je část prasete, která obsahuje velké množství klihových látek (látky používané dříve jako lepidlo) a tuku, podobně jako třeba koleno. Nejčastěji se používá při výrobě huspeniny, tlačenky, paštiky a aspiku. Lalok má velký podíl tukové části, ale obsahuje i libovou tkáň. Uzený lalok se dá použít pod vajíčka, nebo ke špikování masa. Krkovice patří mezi masa, která jsou prorostlá tukovou tkání, ta způsobuje šťavnatost. Naopak kýta může být sušší (záleží na úpravě), jel...

Ovládací prvky výpisu

45 položek celkem