Magyar gulyás, aneb historie maďarského národního pokrmu

gulasProcházela jsem mnoho a mnoho článků o guláši, tradičním maďarském jídle. Některé byly úsměvné, jiné velmi překvapivé až zarážející, každopádně si myslím, že všechny byly svým způsobem zajímavé a tak jsem se rozhodla s vámi o pár z nich podělit.

 

Jídlo "z nouze" pro pastevce

Gulyás [gujáš] je slovo odvozené od slova gulya, což bylo označení pro stádo dobytka. Jednalo se původně o jídlo chudých, především pastevců, které se dalo jíst jako polévka i hlavní chod. Kromě hovězího masa a cibule, sem patřila i kořenová zelenina, hlavně mrkev, která jídlu propůjčila mírně nasládlou chuť, a koření.

 

Pokrm pro vojáky za tureckého obléhání

Maďarsko bylo v minulosti tvrdě obléháno Turky, kteří utvořili na tomto území část historie. Jedním z odkazů, který zde Turci zanechali, bylo podle (jednoho z mnoha) příběhu i recept na guláš. Obléhání bylo dlouhé a bylo potřeba zajistit dostatek stravy pro vojáky, kterých nebylo zrovna málo. Do velkého kotle se tedy dalo nakrájené maso, zelenina a koření, vše se povařilo a servírovalo hladovým vojáků.

Guláš tak pochází z maďarského slova "gulya", což znamená "stádo dobytka", a tureckého slova "as", což znamená "voják".

 

Ghúlové a gulášmaďarský duláš

Zhruba v 9. století přicházely na území dnešního Maďarska kočovné kmeny. Kmen Maďarů, v patách s kmenem kanibalů, Ghúlů. Maďarský kmen dobýval území a masakroval vesnice. Kmen Ghúlů chodil za nimi jako stín a konzumoval mrtvoly, které po Maďarech zůstávaly.

Maďarům postupně docházely jejich vlastní zásoby potravy, tak odehnaly Ghúly, a z mrtvých si uvařili vlastní jídlo. Gulyás bylo tedy, podle tohoto vyprávění, odvozeno od slova Ghúlyás, nebo-li "jídlo pro Ghúly".

 

 

 

Při této poslední historce jsem si vybavila příběh, který také vznikl za obléhání Maďarska Turky, kdy maďarští bojovníci pili býčí krev, aby získali proti nájezdníkům potřebnou sílu. (Více naleznete ZDE)

 

I když my, Češi, rádi tvrdíme, že guláš je náš, ve světě je spojován hlavně s Maďarskem.

Maďaři umí uvařit guláš na tolik způsobů, že vás ta chuť snad nikdy neomrzí. Co kuchař, to vlastní varianta či tajná přísada, které dělají právě ten "jeho guláš", tak jedinečný.

I proto se nejspíš rozmohly v posledních letech gulášové festivaly v takové míře. Nebo znáte i jiná jídla, která jsou tak variabilní a rozmanitá?

Ačkoliv mám moc ráda i ten náš, český, s houskovým knedlíkem, přiznám se, že při návštěvě Maďarska nikdy neodolám...

 

 

Máte svůj ověřený recept, o který byste se s námi rádi podělili?

Napište nám na eshop@madarske-delikatesy.cz

 

A kdybyste snad stále nevěděli, kterou papriku při vaření použít, tak navštivte náš eshop a můžete vybírat z různých variant paprikových koření a ochucovadel.

 

 

Zpět do obchodu